парафія "ВОЗНЕСІННЯ ГОСПОДНЬОГО"                        с.м.т. Брошнів-Осада

Українська Православна Церква Київського Патріархату            Понеділок, 29.04.2024, 10:08

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | Каталог статей | Реєстрація | Вхід

Головна » Статті » Мої статті

Чому люди хворіють?
Хвороби, як часто вони нам докучають. І, здається живемо, нікому зла не робимо, та наша бідна плоть чомусь знемагає від тих чи інших хвороб? Таке питання турбує напевне кожну людину. Та мало хто задумується що ці хвороби, які мучать нас, у більшості випадків є наслідком наших гріхів. Чому саме так відбувається, і як не допускати цього, постараюсь пояснити.
Людина є творінням Божим і ми це всі знаємо, вона має матеріальне і фізичне тіло, а душу нематеріальну, яка керує цим фізичним тілом. Тіло створене із тієї матерії що і наша Земля, із тих самих хімічних елементів. І кожен прекрасно розуміє, що це тіло є смертним. Воно розтліває і перетворюється в ті ж хімічні елементи із яких складається земля. Та наша душа є безсмертною, живою і сотворена вона також Богом, щоб оживляти наше смертне тіло і керувати ним.
Святе Письмо про створення людини говорить нам: «І сотворив Господь Бог людину з пороху земного, і вдихнув у лице її дихання життя, і стала людина душею живою» (Бут. 2: 7). Ця цитата Священного Писання показує нам як відбувалося створення людини. І звернімо увагу на слова: «і вдихнув у лице її дихання життя», і якраз це дихання життя є Дихання або Дух Бога Живого. Саме цим, людина, як творіння, відрізняється від всіх інших творінь Божих, бо в неї присутнє Дихання та Дух Божий.
Людина була створена для вічного життя, щоб разом з своїм тілом перебувати у вічному блаженстві, у спілкуванні з Богом, у Раю. Але гріх, який вчинили перші люди, тобто Адам і Єва, приніс кардинальні зміни в їхнє життя, а через них і в життя усього людства. Гріх зробив тіло смертним, тлінним та підвладним різним хворобам. Адаму і Єві була дана заповідь не їсти плоду із дерева «знання добра і зла», але вони в свою чергу переступили через заповідь Божу, і цим самим зробили гріх перед Ним: «Але з дерева знання добра і зла не їж від нього, бо в день їди твоєї від нього ти напевно помреш!» (Бут. 2: 17). Ось саме таким чином гріх, а за ним смерть та хвороби увійшли в наше життя. Спостерігаючи цю картину починаємо усвідомлювати, що у більшості випадків наші хвороби та страждання дуже тісно пов’язані із гріхом. Хоча буває так що хвороба є випробуванням Божим, або Його попущенням. Та гріх або гріховний спосіб життя – це безпосередній стан душі, а душа, як вище було сказано, оживляє наше тіло. З цього робимо висновок, душа грішна не може нормально оживотворяти наше тіло. Ми часто чуємо неправильний вислів: «в здоровому тілі здоровий дух», та якраз виходить навпаки, здоровий чистий дух робить здоровим тіло. Тіла Адама і Єви в Раю були здоровими, але гріх, тобто нездоровий стан душі, зробив їхні тіла хворими та смертними.
Я часто собі задаю питання, чи очищення нашої душі від гріхів допоможе досягнути безсмертя? Але спираючись на вчення святих отців можу сказати лише одне, що очищення душі від гріхів допоможе нам в очищенні нашого тіла від хвороб.
Візьмемо за приклад Євангельську розповідь про розслабленого. Коли Христос зціляв його, то промовив: «ось ти одужав; не гріши більше, щоб з тобою не трапилось чогось гіршого» (Ін. 5: 14). Це свідчить про те, що тяжка хвороба, яка скувала цього розслабленого чоловіка на 38 років, була йому покаранням за якийсь певний гріх. У чому полягали його гріхи, Євангеліє нам не розповідає, і цим самим Євангелист Іоан Богослов дає зрозуміти, що подібна біда може спідкати кожного з нас за будь-які наші гріхи, які ми чинимо перед лицем Божим.
Гріх – це отрута, яка діє в нашій душі, а через неї і в нашому тілі руйнуючи його. Про це свідчить і Священне Писання й історія, і щоденний досвід кожної людини. Пророк Давид говорить: «багато хвороб у грішника» (Пс. 31: 10). А в іншому псалмі ось як: «нема спокою в костях моїх від лиця гріхів моїх» (Пс. 37: 4). Від наших гріхів походять і всі наші нещастя. І коли Христос зціляв цього розслабленого, то перш за все душа цього чоловіка рвалася до очищення, тому після зцілення Христос сказав до нього: «не гріши більше, щоб не трапилося з тобою чогось гіршого» (Ін. 5: 14).
А між іншим, які тільки радощі та насолоди обіцяє нам гріх: «зійду на небо, і вище зірок небесних, і поставлю престіл свій, і буду подібним до Всевишнього», мріяв найвищий ангел Денниця (диявол). І ось результат його мрій: «нині зійдеш до пекла» говорить Господь. В іншому місці зустрічаємо те, як диявол говорить до перших людей: «будете як Боги» а вони послухавши батька брехні замість того, щоб стати Богами вони перетворилися у смертних істот.
А ось ще одна Євангельська оповідь, яка розповідає нам про одного багатого чоловіка який говорив сам собі: «І сказав: Оце я зроблю, порозвалюю клуні свої, і просторіші поставлю, і позбираю туди пашню свою всю та свій достаток. І скажу я душі своїй: Душе, маєш багато добра, на багато років складеного. Спочивай, їж та пий, і веселися!» (Лук.12: 18-19). І він їв і не наїдався, пив і не напивався; зібрав чимало багатства, та хотів ще більше; задоволення в нього не було і щастя також. І Господь промовив до нього: «Бог же до нього прорік: Нерозумний, ночі цієї ось душу твою зажадають від тебе, і кому позостанеться те, що ти був наготовив?...» (Лук. 12: 20). Не будьмо безумними як цей чоловік, збираймо собі скарби краще на небесах «де злодій не підкопує, і тля не точить» (Лк. 12: 33).
Кажуть, що за гроші можна купити все, та чи це насправді так? За гроші можна купити багато чого, але неможливо купити головного щастя, здоров’я та душевного спокою. І реальний приклад тому є те, що по світі чимало заможних людей, які хворіють навіть невиліковними хворобами. І більшість їх не страждали б від цих хвороб якби своє життя віддавали у владу духовним багатствам. Багато людей заможних страждають, і навіть рано помирають, тому що ці багатства починають володіти ними. Ми щойно вели мову про сріблолюбців, а щодо чревоугодників, картина майже та ж сама. Чревоугодники у їжі бачать головну і найбільшу насолоду. Ми бачимо до чого призводить чревоугодництво до різного виду хвороб, від ожиріння до хвороби серця та всього організму. Сюди можна віднести також і залежних від алкоголю, які зловживають спиртними, і в результаті їхній спосіб життя закінчується або ліжком у лікарні, або смертю. Знову ж таки наслідком гріха блуду, тобто содомського гріха, є такі хвороби про які навіть соромно говорити. Людям, які говорять неправду всі інші відмовляються вірити, коли вони починають говорити правду. Гордий хоче бути вищим від усіх, та його всі зневажають і засуджують. Премудрий Соломон говорить: «Хто копає яму на ближніх, той впаде в неї» (Притч. 26: 27). Тобто хто чим грішить той тим і карається.
Але Господь милостивий, і Він постійно дає людині можливість знайти вихід із безвихідної ситуації, Він приймає покаяння найбільшого грішника, і дає йому можливість виправити своє життя. Отож, щире покаяння, постійна молитва, тверда віра, причастя Христових тайн допоможе звільнити душу від гріхів, а в свою чергу тіло від хвороб. Та пам’ятаймо, що гріха потрібно боятися понад усе в житті, бо диявол ніколи не спить і старається спокусити людину, щоб привести її таким чином у вічний вогонь, у загибель. Господь не тільки у будь-якому місті присутній своєю благодаттю і любов’ю, але й своїм правосуддям. Святий Нифонт говорить: «Як золото, що розпалюється вогнем, очищається від іржі, так і людина, що терпить хвороби, очищається від своїх гріхів».
Памятаймо також слова Божі: «тільки рід праведних благословляється і нащадки їхні будуть жити на землі, а беззаконні будуть знищені (Пс. 36: 20, 28-29).

КПБА



Категорія: Мої статті | Додав: Admin (12.09.2011)
Переглядів: 1431 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Біблія

Молитовник

Наш банер

Вхід

Пошук

Новини cerkva.info