парафія "ВОЗНЕСІННЯ ГОСПОДНЬОГО"                        с.м.т. Брошнів-Осада

Українська Православна Церква Київського Патріархату            Неділя, 28.04.2024, 17:55

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід

Головна » 2011 » Серпень » 13 » Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього (перший Спас), хрещення Руси-України
19:59
Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього (перший Спас), хрещення Руси-України
                                         
(1 серпня ст.ст.- 14 серпня нов.ст.)

   Як відомо, за царювання Костянтина Великого його мати, рівноапостольська цариця Єлена, дісталась до Єрусалима, щоб відшукати Хрест Господа нашого Ісуса Христа. Вона його знайшла, і всі люди поклонялись Чесному Животворящому Хресту. Це свято Воздвиження, тобто піднесення Чесного Хреста, святкується 14 вересня (27 вересня за новим стилем).
Хрест Господній зцілював хворих людей. У Констатинополі, за усталеним обрядом, починаючи з 1 серпня (за ст. стилем) Чесний Хрест проносять міськими вулицями і площами для освячення міста й запобігання всіляким хворобам. Увечері перед 1 серпня готують хрест на святому престолі Софійської церкви, звідти потім виносять його для поклоніння народові і далі носять по місту до дня Успіння Богородиці. Цей обряд зберігається з іншим обрядом Грецької Церкви - освячення води в придворному Константинопольському храмі у перший день кожного місяця, крім січня, коли вода святиться 6-го числа, і вересня, коли святиться 14-го числа.
У народі перший день серпня називають першим днем Спаса; день Преображення Господнього, 6 серпня (19 серпня за нов. ст.)- другим днем Спаса; 16 день перенесення нерукотворного образа Господнього, - третім днем Спаса. Руські князі, як Константин Великий, у походи, на війну брали з собою ікони й Животворящий Хрест Господній.
Цього дня згадують хрещення України-Русі, що його проводив рівноапостольний князь Володимир у 988 році на Дніпрі.

                                                       Тропар свята.

Спаси, Господи, людей Твоїх і благослови насліддя Твоє, перемогу побожному народові нашому на супротивників подай і Хрестом Твоїм охороняй громаду Твою.

В цей день вшановують сім святих мучеників Маковеїв, або, як звичайно кажуть в народі, "Маковея". В цей день ще святять квіти і мак. Люди приносять до церкви букети квітів та великі, достиглі головки маку. Після посвяти квіти й головки маку кладуть за образами.

Переглядів: 910 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Біблія

Молитовник

Наш банер

Вхід

Пошук

Календар

«  Серпень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Новини cerkva.info