парафія "ВОЗНЕСІННЯ ГОСПОДНЬОГО"                        с.м.т. Брошнів-Осада

Українська Православна Церква Київського Патріархату            Субота, 27.04.2024, 18:41

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід

Головна » 2011 » Серпень » 31 » Ікона Божої Матері `Всецариця` (`Пантанасса`)
08:26
Ікона Божої Матері `Всецариця` (`Пантанасса`)
 
«Пантанасса», або «Всецариця» – таку назву має невеличка за розмірами ікона, оригінал якої знаходиться на острові Афон у церкві Ватопед. Написана вона була у 17 столітті. І благословив її старець Йосиф Ісахаста. Історія створення цієї ікони досить цікава. Як переповідав сам старець, одного разу у церкву Ватопед зайшла молода людина. І лише вона зібралася помолитися, як лик Божої Матері осяявся неземним світлом. Якась сила кинула чоловіка об підлогу. Коли все це завершилося, то він вирішив сповідатися. 
Під час сповіді він розповів священику, що тривалий час займався магією та окультними науками. А саме глас Матері Божої переконав його змінити життя і відректися від цього заняття. Саме з того часу «Пантанасса» і славиться тим, що протистоїть злу, магії. Також «Всецариця» позбавляє віруючих онкологічних хвороб. Благословенних копій цієї ікони чимало у світі. І всі вони чудотворні, бо людей, які зцілились, сотні.

                                         ЛЕГЕНДИ СТАРОДАВНЬОГО АФОНУ

На цей острів, який розташований у Егейському морі, досить складно потрапити з моря. За легендою, Матір Божа, подорожуючи на кораблі, потрапила у бурю. Її винесло на острів Афон, де на той час процвітало язичництво. Лише Богородиця ступила на землі острова, як розпочався землетрус. Кам’яні ідоли, яким вірило тамтешнє населення, перетворилися у каміння. Побачивши це, населення острова кинулося до корабля, на якому була Марія. Вона сповістила їм про Сина Божого. Вони увірували в нього і почали жити за християнськими заповідями.
Із покоління в покоління передаються слова Матері Божої, які вона сказала на Афоні: «Ось жереб, який Мені даний Сином і Богом Моїм, так буде благодать над місцем цим і всіма, хто дотримується закону Його! З малим трудом будуть вони мати все для життя земного у достатку... Милість Сина мого не збідніє на місці цьому до кінця віку, і Я буду заступницею для тих, хто тут живе, перед Сином Моїм!» 

                                     ЖІНКАМ НА АФОН ВХІД ЗАБОРОНЕНИЙ

На даний момент Афон – це своєрідне царство монастирів та скитів. Тут живуть монахи. Існує легенда, що у 12 печерах, які недоступні для ока, живуть дванадцять старців. Коли один помирає, інші його ховають і призивають до себе найдостойнішого серед монахів Афону. Саме ці 12 старців і проголосять про кінець світу. Тоді вони вийдуть із своїх келій і почнуть правити останню літургію.
Афон вважається місцем, куди вхід жінкам заборонений. Про це існує теж легенда. Ще у V столітті донька візантійського імператора Феодосія вирішила побувати на святій горі Афон та у церкві, яка збудована за кошти її батька. Лише вона наблизилася до входу у церкву, як почула голос Богородиці, який донісся від ікони, що була у ніші. Голос порадив їй піти з храму, якщо вона вважає себе християнкою і не хоче вводити у спокусу монахів. Царівна пішла з храму. З тих пір вхід до Афону заборонений жінкам і навіть домашнім тваринам жіночої статі.

Переглядів: 8097 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Біблія

Молитовник

Наш банер

Вхід

Пошук

Календар

«  Серпень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Новини cerkva.info