парафія "ВОЗНЕСІННЯ ГОСПОДНЬОГО"                        с.м.т. Брошнів-Осада

Українська Православна Церква Київського Патріархату            П`ятниця, 26.04.2024, 02:28

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід

Головна » Архів матеріалів
У Ватикані відкрили для паломників і туристів частину стародавнього некрополя під базилікою святого апостола Петра, яка веде до гробниці апостола, повідомляє aciprensa. Відреставрований простір некрополя, побудованого в перші століття після Різдва Христового, представив кардинал Анджело Комастрі.

Кардинал Комастрі очолює «Фабрику святого Петра» - римське куріальне відомство, що займається питаннями базиліки святого апостола Петра. На презентації кардинал розповів про складнощі, з якими стикаються реставратори, що працюють із стародавніми некрополями.

Сучасний собор святого апостола Петра стоїть на місці старої базиліки, побудованої в IV столітті імператором святим рівноапостольним князем Костянтином Великим. Ватиканські некрополі були виявлені археологами не так давно: у 1930-их роках вчені розкопали під старою базилікою ще один рівень. Археологи виявили поховання I-IV століття, ро ... Читати далі »
Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 726 | Додав: Admin | Дата: 19.10.2011 | Коментарі (0)

Подія явлення Пресвятої Богородиці
за Димитрієм Ростовським


У 910 році, при імператорі Левові Мудрому та патріарху Макарієві, візантійська імперія вела війну з сарацинами-мусульманами (в ряді джерел — з племенами русів) й Константинополю загрожувала небезпека.

У недільний день, 1 жовтня, під час всенішної, коли Влахернский храм був переповнений богомольцями, святий Андрій, Христа ради юродивий (Андрій, який споглядав це диво, був слов'янином, у молодості потрапив до полону й був проданий у Константинополі в рабство місцевому жителю Феогносту), о четвертій годині ночі, піднявши очі до неба, побачив що йде по ... Читати далі »
Переглядів: 2260 | Додав: Admin | Дата: 14.10.2011 | Коментарі (0)

Святий апостол і євангеліст Іоан Богослов був сином Зеведея і Саломії - дочки святого Йосифа Обручника. Одночасно зі своїм старшим братом Яковом він був покликаний Господом нашим Ісусом Христом до числа Своїх учнів на Генісаретському озері. Залишивши свого батька, обидва брати пішли за Господом. Апостола Іоана особливо любив Спаситель за жертовну любов і велику чистоту. Після свого покликання апостол не розлучався з Господом і був одним з трьох учнів, яких Господь особливо наблизив до Себе. Святий Іоан Богослов був присутній при воскресінні Господом дочки Яіра і Преображення Господнього на горі Фавор.

Під час Таємної Вечері він сидів при столі поруч з Господом і за знаком апостола Петра, припавши до грудей Спасителя, запитав про ім’я зрадника. Апостол Іоан йшов вслід за Господом, коли Його, зв’язаного, вели з Гефсиманського саду на суд беззаконних первосвящеників Анни і Каяфи, він же переб ... Читати далі »
Переглядів: 870 | Додав: Admin | Дата: 09.10.2011 | Коментарі (0)

За правління юдейського царя Ірода у Юдеї жив старенький священик Захарія та його дружина Єлисавета. Вони вірно виконували всі Господні заповіді й приписи юдейського закону, але були бездітними. Хоч обоє з подружжя були вже в похилому віці, проте не втрачали надії на Бога і вірили, що Господь зніме з них ганьбу бездітності.

Про зачаття Іо
ана написано у Євангелії від св. Луки. Одного дня Захарія приносив кадильну жертву в храмі. Там йому явився ангел Господній і сповістив, що Єлисавета породить сина. Захарія не повірив цій радісній новині й одразу ж онімів, а зміг знову говорити щойно у хвилину, коли дав своєму синові на ім'я Іоан і напророкував, що той буде Предтечею Месії.
Переглядів: 762 | Додав: Admin | Дата: 06.10.2011 | Коментарі (0)

Християни візантійського обряду 27 вересня (14 вересня за старим стилем) святкують празник Воздвиження Чесного Хреста Господнього. Це свято належить до 12 великих празників Східної Церкви та має один день перед- та 7 днів попразництва. Історики Східної Церкви вважають, що насамперед дві події лягли в основу встановлення цього празника: віднайдення в IV ст. Хреста, на якому розп’яли Ісуса, та повернення цього хреста з Персії до Єрусалиму у VII столітті.
Саме слово «воздвиження» означає «піднесення», тобто урочистий обряд почитання та прославлення Хреста Господнього.
Щодо віднайдення Господнього Хреста, то християнська традиція передала нам кілька різних легенд. Три з них приписують віднайдення Хреста св. Єлені, матері імператора Константина Великого. Датою віднайдення Хреста орієнтовно вважають 326 рік. Історики не мають інформації про воздвиження Хреста Господнього одразу після його відна ... Читати далі »
Переглядів: 1124 | Додав: Admin | Дата: 26.09.2011 | Коментарі (0)

 21 вересня Православна Церква святкує Різдво Пресвятої Богородиці – перше свято церковного року (церковне новоліття святкується 14 вересня (1 вересня за старим стилем). Саме в цей день свій храмовий день відзначає православна громада церкви Різдва Пресвятої Богородиці села Верхній Струтин.
.Святкове богослужіння очолив благочинний Рожнятівського деканату прот. Михаїл Михасюк (с.Небилів), якому співслужили: настоятель храму прот. Михаїл Дарвай, а також прот. Іван Петрушка (с.Луги), прот. Роман Токарик (с.Ілем"я та Сваричів), прот. Іван Креховецький (с.м.т.Брошнів-Осада),  прот. Іван  Горблянський (с.Липовиця), прот. Андрій Балабух (с.Сваричів), ієромонах  Софроній та ієродиякон  Варсоноф  (насельники ... Читати далі »
Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 3088 | Додав: Admin | Дата: 26.09.2011 | Коментарі (0)



У невеличкому Галілейському місті Назареті жила літня подружня пара - Іоаким і Анна. Обоє були праведні і благочестиві. Святе подружжя Іоаким і Анна довгий час були бездітними і плакали про те, що у них немає дітей. Одного разу Іоаким у велике свято приніс в Єрусалимський храм дари Господу Богу. Але священик не захотів прийняти дарів Іоакима, тому що він був бездітний, а діти вважалися благословенням Божим.

Тим часом дружина його, що залишалася вдома, теж почула, що первосвященик в храмі відмовився прийняти їх дари через бездітність. Вона дізналася також, що чоловік її, засмучений і плачучий, пішов у пустелю, і сама заплакала. Анна пішла у свій сад, сіла під деревом лавровим, зітхнула і, глянувши на небо ... Читати далі »
Переглядів: 1337 | Додав: Admin | Дата: 20.09.2011 | Коментарі (0)

19 вересня Православна Церква згадує Чудо архистратига Михаїла в Хонах. В народі це свято часто називають «Михайловим чудом». За церковним переданням, коли святі апостоли проповідували Христову віру в Малій Азії, то прийшли до міста Єраполя, де погани віддавали поклоніння змієві, через якого промовляли біси. Святі апостоли їх прогнали, а народ навернули до правдивої віри. Опісля перейшли до місцевості Херетопа, де святий архистратиг Миїхаїл добув зі скелі джерело води. Завдяки сердечній молитві святих апостолів Іоана і Филипа те джерело стало чудотворним. Біля цього джерела недужі люди ставали здоровими не лише фізично, але й наверталися до правдивої Христової віри.

Одного разу прибув туди прибув туди з Лаодикії поганин із німою донькою, яка при джерелі почала говорити. Вдячний батько не тільки сам навернувся до Христа, а й поставив над чудотворним джерелом величний храм на честь святого ... Читати далі »
Переглядів: 1905 | Додав: Admin | Дата: 19.09.2011 | Коментарі (0)

Початок Церковного року (Індикт) у вересні святкують Східні Церкви: 1 вересня — за Григоріанським календарем, 14 вересня — за Юліанським. Повний релігійний рік триває від 14 вересня (1 вересня) до 13 вересня (31 серпня).

За початок нового Церковного року таку дату прийняли отці Вселенського Собору в Нікеї, що відбувся 325 року. Східні Церкви живуть за цією постановою і досі. Що ж до Римо-Католицької Церкви, то Літургійний рік вона починає першою неділею Адвенту, тобто різдвяного посту.

Індикт, яким отці Собору в Нікеї встановили дату святкування початку Церковного року, має назву «візантійський», «константинопольський», або ж «Констянтинів». Спершу цей Індикт був обов’язковим для усієї Римської імперії, за винятком Єгипту. Імператор Юстиніан І зробив обов’язковим датування після Індикту для всіх офіційних документів. Римська Церква за Папи Пелагія ІІ ухвалила індикт для означення дат документів і лише 1097 року ... Читати далі »
Переглядів: 838 | Додав: Admin | Дата: 14.09.2011 | Коментарі (0)

Положення чесного пояса Пресвятої Богородиці у Влахернському храмі відбулось в часи правління імператора Аркадія. До того ця велика святиня зберігалася в Єрусалимі у благочестивого християнина. Через багато років, в часи панування імператора Лева Мудрого, пояс Божої Матері сотворив чудо: зцілив дружину імператора - Зою, що страждала від злого духа.

Імператриця мала видіння, що видужає від недуги у випадку, коли на неї буде покладено пояс Матері Божої. Імператор звернувся з проханням до Патріарха. Патріарх зняв печатку і відкрив кивот, в якому зберігалася святиня. Патріарх поклав пояс на хвору імператрицю, і вона зараз же звільнилась від своєї недуги. Відслужено урочистий подячний молебень Пресвятій Богородиці, а пояс з великою честю покладено назад у кивот і запечатано печаттю.

На згадку про це диво і було встановлено свято Положення чесного пояса Пресвятої Богородиці. Частинки святого пояса Богома ... Читати далі »
Переглядів: 2016 | Додав: Admin | Дата: 13.09.2011 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 17 18 19 20 »

Біблія

Молитовник

Наш банер

Вхід

Пошук

Календар

«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Новини cerkva.info